De Tsjechov van de beleidsverklaringen

Reageren op deze blog?

Klik hier

Laatste Blogs

Tien punten als je na het lezen van de volgende zin nog energie hebt om de rest van het blog te lezen: “Het beleid komt tot uitdrukking in diverse maatregelen die enerzijds volgen uit de uitgevoerde risico-inventarisatie en -evaluatie in het kader van veiligheid, milieu en gezondheid, die onze werkzaamheden met zich meebrengen.” Bij mij was de energie namelijk weg – en besloot ik dus om een blog erover te schrijven. Over de zin en onzin van de beleidsverklaringen.

Volgens de grondbeginselen omtrent kwaliteitsmanagement van Demming, de ISO 9000, staat in artikel 5.1 dat de directie betrokkenheid moet tonen omtrent verbetering en deze eisen kenbaar moet maken aan de organisatie. Een regel die zeker hout snijdt, maar op deze manier geen doel treft. Zoek op beleidsverklaringen in Google en je vindt tientallen beleidsverklaringen die vol zitten met passages zoals hierboven.

Een collega wees mij laatst op de ‘accountancy-test’. Als je in deze zin moeiteloos het woord accountancy kan plaatsen, zonder dat iemand het ooit zal opvallen, dan is de tekst inwisselbaar.

Daar gaan we: “Het beleid komt tot uitdrukking in diverse maatregelen die enerzijds volgen uit de uitgevoerde risico-inventarisatie, -accountancy en -evaluatie in het kader van veiligheid, milieu en gezondheid, die onze werkzaamheden met zich meebrengen.” Zie je, een eitje! En misschien kan je zelfs het woord accountancy ook nog toevoegen in het rijtje veiligheid, milieu en gezondheid plaatsen zonder dat het opvalt.

De beleidsverklaring lijkt een moetje te zijn verworden. Een auditeur kijkt of er wordt voldaan aan de formele criteria van de ISO 9000. Hangt het zichtbaar in het bedrijf? Check. Is het ondertekend? Check. Staat er ‘continue verbetering’ in de tekst? Check. Minder dan drie jaar oud? Check. Check. Check.

De beleidsverklaring. Platgeslagen door een checklist, ingevuld door een veiligheidsexpert, opgehangen vanwege de verplichting daartoe. En zo heeft dit stukje papier eigenlijk helemaal geen zin. Sterker nog, door veiligheid te zien als plicht, doe je eerder een stap achteruit dan vooruit. Met een plichtmatige beleidsverklaring laat je als bedrijf zien dat je veiligheid ziet als een last. Iets dat je niet doet uit vrije wil.

Je kunt ook ervoor kiezen, als je dan toch een papier op moet stellen, om de beleidsverklaring je organisatie eigen te maken. Juist wel met elkaar nadenken over wat veiligheid, verbetering en gezondheid betekent voor jouw organisatie. Opschrijven wat je doet en waarom we dat doen. Regels formuleren. En er een mooie foto bijzetten van de deelnemers, of een trotse werknemer. Maak van je beleidsverklaring een visie, geloof of droom.

Samen nadenken hoe dit beter kán, dat is het effect dat Demming ooit had bedoeld met zijn ISO 9000. En al wordt het taalkundig dan misschien geen parel, het wordt wel gelezen. Een beetje zoals Tsjechov, die in 1880 zijn korte verhalen publiceerde. Het brede publiek was razend enthousiast, ging en masse over toe tot het lezen van werk. Pas later kreeg hij ook belangstelling van het literaire publiek.

Geen zorgen. Als je dit samen met een veiligheidskundige doet, zorgt die er heus ook voor dat het literaire publiek de checklist wel volledig kan afvinken.

Volg ons

Wil je Zandee.org volgen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld