Home/Wat we doen/Gedrag & Cultuurprogramma’s

Gedrag & Cultuurprogramma’s

Van regels naar cultuur: ik onderzoek de geschreven en ongeschreven regels en observeer het gedrag van mensen binnen bedrijven. Zo krijg ik meer inzicht in de onderliggende factoren die de basis zijn voor het veiligheidsprogramma. In samenwerking met de hele organisatie bouwen we aan een bedrijfscultuur waar veiligheid een vast onderdeel van is.

Veel procedures, werkinstructies en protocollen zijn door een ongestructureerde veelheid van maatregelen, afkortingen en verboden meer een verplichting geworden, dan dat deze echt bijdragen aan veiligheid. De procedure is dan haar doel ontschoten. Niemand die exact weet waar prioriteit en verantwoordelijkheden liggen en waarom het ooit zo vastgelegd is. Laat staan dat men zich altijd aan de procedures houdt.

Door een gericht cultuurprogramma dat is toegespitst op het bedrijf gaan binnen de organisatie alle de neuzen dezelfde kant op. Een eerste stap richting een veilige werkomgeving.

Methodiek of maatwerk

In mijn werkwijze ben ik niet “getrouwd” met een methodiek. Ik werk de ene keer met Heart & Minds, de andere keer met Keill en een andere keer weer met ProRail/NEN. Ik durf te stellen dat ik iedere methode ken en zoveel ervaring heb bij verschillende bedrijven, dat ik altijd passend advies kan geven over het juiste programma. Of dat de juiste methode voor jouw bedrijf nog niet bestaat. In dat geval ontwikkelen we samen de methode voor jouw bedrijf.

Het veiligheidsprogramma moet passen bij de leiderschapsstijl van de organisatie. Soms is dat groot en top-down, soms juist klein en bottum-up. Maar hoe top-down een organisatie ook is opgezet, ik werk altijd samen met de operationele lijn. Ik zoek namelijk naar draagvlak, en draagvlak is alleen te vinden als ik zeker weet dat het beleid kan en zal worden uitgevoerd.

Efficiëntie over de hele linie

De resultaten zijn opzienbarend. Het gedrag van de mensen verandert direct en duurzaam. Medewerkers zijn zichtbaar bezig met veiligheid, ze praten meer en constructiever over veiligheid. Het is niet meer ‘Hoe krijgen we de klus goed geklaard?’, maar ‘Hoe krijgen we de klus veilig én goed geklaard?’. Die kleine toevoeging maakt een groot en duurzaam verschil in efficiëntie, waardoor niet alleen de organisatie niet alleen veiliger wordt, maar ook winstgevender.

Wat we nog meer doen

Volg ons

Wil je Zandee.org volgen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld
Ga naar de bovenkant