De veiligheidstest als middel

Reageren op deze blog?

Klik hier

Laatste Blogs

Ik heb net een online instructiefilmpje bekeken over de veiligheidsregels van de site waar ik morgenochtend naar toe ga. De film wordt, zoals zo vaak, afgesloten met een korte test met een paar vragen voor ik dat terrein mag betreden. Met mijn meer dan tien jaar ervaring in de veiligheidsindustrie en de voorbereidende film met aandacht te hebben bekeken, maak ik mij geen zorgen over deze test. Deze test wordt afgenomen bij iedereen. Van glazenwasser tot technicus tot veiligheidskundige.

Bij vraag zes begin ik mij af te vragen of ik heb zitten suffen tijdens het filmpje. Ik word werkelijk een beetje zenuwachtig bij vraag acht, mij wordt gevraagd waar de afkorting EMP voor staat? Ik ben er echter vrij zeker van dat EMP niet in de film is voorgekomen. Het is een afkorting die bijna niemand gebruikt. Ik vermoed Emergency Management Plan, maar het zou ook Elektromagnetische Puls kunnen zijn. Erevoorstel Minister President anders?

Als je de test niet haalt, mag je hem nog een keer doen. Ik haalde hem gelukkig wel, maar ik had medelijden met al die niet-veiligheidexperts die minder up-to-date zijn van lokale afkortingen. Ik ben er echter vrij zeker dat een zogenaamde “EMP” mij niet gaat redden in een onveilige situatie. Althans, dat hoop ik maar, want ik kreeg ook niet meer te horen wat het goede antwoord dan wel zou moeten zijn.

Veiligheid wordt op deze manier iets wat “wat alleen de staf begrijpt”. Een ontastbaar iets voor de gewone bezoeker. Wanneer je doelmatig naar een test kijkt, weet je dat een test niet is bedoeld om de algemene kennis te testen van de technicus, glazenwasser en veiligheidskundige. Het doel van de test is, net zoals het instructiefilmpje dat is, een middel om de veiligheid te verhogen.

Hoe verhoog je de veiligheid? Kies voor een test waarin je bezoeker wordt uitgedaagd en niet gefrustreerd raakt over iets niet weten, of nog erger, niet kunnen weten. Maak gebruik van het spelelement en de kracht van herhaling. Doordat je kunt afvallen, doe je extra goed je best. En dat is precies het moment dat je de belangrijkste stof nog even kunt herhalen.

Zie de test dus als onderdeel van een drietrap. Trap 1: eenduidige regels, die worden verteld in een (2) eenduidig verhaal en een (3) eenduidige test.

Als laatste een gewetensvraag: wie van de veiligheidskundigen controleert periodiek welke vragen er consequent slecht beantwoord worden? Onderzoek dan eens of het aan de vraag ligt, aan de instructiefilm of aan de regels. Als de vraag slecht is gesteld, dan moet je de vraag veranderen. Als dat niet het geval is, maar de stof inderdaad erg moeilijk is desalniettemin goed uiteengezet, dan is er niets aan de hand. En indien je in beide gevallen nee antwoord, dan ligt het misschien toch aan de regels.

Volg ons

Wil je Zandee.org volgen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld