Veiligheid kun je niet wegorganiseren

Reageren op deze blog?

Klik hier

Laatste Blogs

Daags na het debat over de missie in Mali en het aftreden van minister Hennis sprak ik samen met Raymond Wondergem, namens Audit Magazine, met Tjibbe Joustra, de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit gesprek ging over de onderzoeken en de aanpak van de Onderzoeksraad, het belang van aandacht voor veiligheid en de rol van internal auditors bij veiligheid.

Een paar quotes van dhr. Joustra:

  • Mijn advies is, denk vooral niet “dat gaat mij niet gebeuren”
  • Een incident is geen toeval, het is een gevolg van verschillende factoren binnen een organisatie die mettertijd samenkomen. Het is alleen de vraag wanneer.
  • Het bestuur is in belangrijke mate bepalend voor de cultuur. Dus als het bestuur van een organisatie van mening is dat de cultuur verkeerd is, dan zijn zij daar zelf onderdeel van en verantwoordelijk voor.
  • Bij veel organisaties is veiligheid weggeorganiseerd ergens in een stafafdeling. Als een bestuurder vervolgens niks hoort, dan is het erg verleidelijk om aan te nemen dat het dus goed gaat.
  • We zijn bij organisaties geweest die alle certificaten hadden, maar vervolgens bleek dat er van alles mis was. Dan concludeerden we dat een Raad van Bestuur in slaap was gesust.
  • Het ultieme doel is veiligheid en geen papieren werkelijkheid.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier het hele artikel.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Wil je Zandee.org volgen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld