Home/Wat we doen/Interim Management

Interim Management

Een organisatie is vaak ervan bewust dat het tijd is om een stap te maken, maar kan soms deze stap niet zelf maken. Mijn zakelijke aard is loyaal en betrokken aan mijn opdrachtgever. Als interim-manager kan ik echter wel die “bril” opzetten die nodig is om keuzes te maken ten bate van de verandering.

Wat is de rol van de SHEQ-afdeling binnen jouw bedrijf? Gaan je werknemers zuchten als de afdeling zich ermee “bemoeit”, of heeft de afdeling een adviserende functie die organisatie verder helpt? Als de SHEQ-afdeling haar rol tot een politierol is verworden, dan kan “paradoxaal genoeg” de veiligheid van de hele organisatie in het gedrang komen.

Adviserende rol

Ik heb ervaring met verschillende reorganisaties van Safety Health Environment Quality (SHEQ-) afdelingen. Bij een reorganisatie ga ik uit van de eigen kracht van de medewerkers, ervoor zorgen dat juiste mens op de juiste plek zit.

Mijn uiteindelijke doel is om de klassieke SHEQ afdeling te laten vervloeien tot een afdeling met toegevoegde waarde, waardoor handhaving nauwelijks nog nodig is. Onder mijn leiding groeiden de vernieuwde SHEQ-afdelingen uit tot een veel geconsulteerde speler in het bedrijf. De veiligheidskundigen werden een vast onderdeel bij ontwerp, overname of innovatie binnen het bedrijf. Een afdeling waar men graag aanklopt voor hulp en advies.

Ongedwongen manier

Ik ga in gesprek met de SHEQ-medewerkers en leer ze hoe op een ongedwongen manier hoe ze zich beter kunnen gedragen in hun adviserende rol. Niet alleen de regels kennen, maar ook letten op houding en gedrag in de organisatie. Nadenken over hoe ze het bedrijf kunnen inspireren en enthousiasmeren, en daarbij veiligheid als gezamenlijk doel stellen.

But, it takes two to tango. Als interim-manager sla ik daarom ook de andere afdelingen niet over. Ik overleg met interne & externe klanten, opdrachtgevers & aannemers en de directie over de rol van veiligheid, de SHEQ-afdeling en wie de verantwoordelijkheid draagt over risicobeheersing. Ik ben daarin constructief kritisch vanwege het gezamenlijk belang: veiligheid serieus nemen in een organisatie.

Draagvlak door inzicht

En dat laatste, dat is eigenlijk in een notendop wat ik doe: veiligheid serieus nemen en zo de organisatie een spiegel voorhouden. Want draagvlak voor verandering creƫer je door logica. En om logica te begrijpen is inzicht nodig.

Wat we nog meer doen

Volg ons

Wil je Zandee.org volgen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld
Ga naar de bovenkant