Home/Wat we doen/Onderzoeken & audits

Onderzoeken & audits

Een audit of onderzoek die verder gaat dan het onderzoeken van de regels, compliance of directe oorzaken. Een efficiënte interventie of verbetering wordt bereikt door een grondige analyse van de gebruiken binnen een bedrijf, het gedrag van alle betrokkenen en de werkelijke toepassing van de procedures.

Zoeken naar dwarsverbanden

Denk je het veiligheidsprobleem te pakken te hebben? Kijk dan nog eens goed. Want vaak liggen oorzaken dieper geworteld dan je in eerste instantie zou denken. Ik zoek daarom naar verschillen tussen wat men doet en wat men zegt, en ik ga de werkvloer op. Ik spreek bij een onderzoek, bijvoorbeeld na een incident, alle betrokkenen, niet alleen de verantwoordelijken op papier, maar ook diegene op de vloer. Het verschil tussen alweer een nieuwe regel en een effectieve interventie wordt gemaakt door een grondige analyse.

Effectieve interventie

Een audit dient dusdanig grondig te zijn dat deze niet alleen tot de bron van de problemen komt, maar ook de dwarsverbanden aantoont met andere problemen en successen. Want een interventie of verbetering is namelijk alleen effectief, als deze begrip toont voor de organisatie. Anders verkondig je slechts weer een nieuwe regel, bovenop de al bestaande regels.

Draagvlak

Waar mogelijk doe ik onderzoek samen met de mensen binnen bedrijf. Niet alleen de veiligheidskundige, maar ook de afdelingen die later betrokken zijn bij het implementeren van de verbetering. Zoals bijvoorbeeld een maintenance afdeling of operationele afdeling. Hun bijdrage helpt niet alleen bij de kwaliteit van het onderzoek, maar ook bij de het creëren van draagvlak voor de verbetering. Want continu verbeteren, dat kan alleen als de verbetermaatregelen ook volledig worden uitgevoerd.

Wat we nog meer doen

Volg ons

Wil je Zandee.org volgen en op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld
Ga naar de bovenkant